NYHEDER

Henrik drak over fire liter energidrik. Det kostede ham næsten livet
Stil krav til unges livsstil
Mange unge får forkert diagnose
Kostvejledning og vitamintilskud hjælper udsatte unge
Coca-Cola på tilbagetog over hele verden
Shots og snaps gør din tarm utætGALLERI


Se mere klik her

Fredagsdruk giver DNA-skader

Drikker du alkohol hver weekend, bliver din DNA skadet, og din risiko for kræft og andre alvorlige sygdomme stiger

 
 
Drikker du store mængder øl eller vin hver weekend, bliver din DNA skadet, og din risiko for kræft og andre alvorlige sygdomme stiger. Det afslører et mexicansk studie af unge med et forbrug på cirka 10 genstande, som hovedsageligt blev drukket i weekenden.
Tidligere undersøgelser af alkohols skadelige virkninger er hovedsageligt udført med personer, der har drukket i mange år, men ifølge forskerne ved universitetet Nayarit i Mexico er denne nye undersøgelse banebrydende, fordi den analyserer effekter af alkoholforbrug på unge, der er sunde.
Undersøgelsen er baseret på en sammenligning af skader på proteiner, membraner og gener, som er forårsaget af alkoholforbrug hos to grupper af unge mellem 18 og 23 år.
Læs også: Så lidt øl skal du drikke for at forebygge leddegigt
En gruppe drak i gennemsnit 1,5 liter alkoholiske drikke hver weekend, mens den anden gruppe ikke drak alkohol. Alle deltagere fik taget blodprøver for at sikre, at de var sunde og fri for sygdomme eller misbrugsproblemer.
Resultaterne af undersøgelsen viste, at den alkohol-drikkende gruppe havde dobbelt så mange skader på deres cellemembraner som den afholdende kontrolgruppe.
Kometens hale
Et yderligere eksperiment kaldet komet-testen blev udført for at se, om deltagernes DNA også var påvirket af alkohol. Forskerne forklarer, at hvis cellerne er defekte og DNA er beskadiget, medfører det en hale kaldet 'kometens hale'.
Forsøget viste, at den gruppe, der drak alkohol havde væsentligt større komethaler sammenlignet med gruppen, der ikke drak alkohol.
Læs også: Derfor øger cigaretter din trang til alkohol
Mens kun 8 procent af cellerne var ødelagt i kontrolgruppen, var hele 44 procent blevet beskadiget i druk-gruppen. Det betyder, at druk-gruppen havde hele 5,3 gange flere skader på deres celler.
Forskerne pointerer dog, at de ikke var i stand til at bekræfte, at der var omfattende skader på DNA, da komethalerne var mindre end 20 nanometer. Men forskerne siger, at deres resultater alligevel giver anledning til bekymring.
Læs også: Her er den bedste rødvin for dit blodtryk
- Faktum er, at der ikke burde have været nogen skade hos nogen, fordi de ikke havde drukket alkohol i meget lang tid, som eksempelvis alkoholikere, siger forskerne.
Samlet set konkluderer de, at der kan opstå skader hos unge efter kun 4-5 års alkoholforbrug.

Postet 12/01 2014


Webkost | Gernersvej 4 | 8260 Viby J | Tlf. 86 14 16 46 | Mobil. 30 91 39 90 | frede@webkost.dk
Udviklet af SideWalk webbureau ©